Mini-roadtrippin' | van Miami naar Key West in 5 stops

Key+West.jpg

Voor het betere roadtrip-werk enkel naar West-Amerika? We think not! Een van de tofste (mini) roadtrips in Amerika ligt namelijk gewoon aan je voeten in good old sunny Florida. Mini, want: nog geen 300 kilometer, maar groots in de fijne stops along the way. En daar draait het uiteindelijk allemaal om bij roadtrips, toch? Via de magnifieke Overseas Highway van Miami naar Key West in vijf stops.

op 113 km. - Key Largo
Je eerste pitstop is op anderhalf uur rijden ten zuiden van Miami, en heeft alles te maken met de Nationale lekkernij van the Keys: de Key Lime Pie. Ter hoogte van Key Largo nog hartstikke leuk en lekker - eenmaal op Key West kun je geen lime pie meer zien. Vandaar dus hier. Bij Mrs. Macs Kitchen. Een Amerikaans (vis)restaurant pal aan de Overseas Highway. Naar het schijnt hap je hier de lekkerste lime pie op de ganse Keys. Oh, en bij Mrs. Mac maak je ook direct kennis met het stijltje van de Keys: kitschy en Caribisch. Bueno!

op 140 km. - Islamorada Key
Mocht je nou van plan zijn ergens aan de Overseas Highway te gaan logeren dan doe je dat hier, op Islamorada. De meest charmante van het stel. Islamorada ligt op een half uurtje ten zuiden van Key Largo en staat bekend als 'sportfishing capital of the world'. Zegt ons allemaal weinig, maar brengt wel veel lekkers met zich mee. De vangst van de dag bijvoorbeeld, die je hier bij een van de vele visrestaurants hapt. Als het even kan met de blote voetjes in het zand bij Morada Bay of even verderop bij de Islamorada Fish Company. Onder de rieten palapa-daken of buiten op de pier. Betaalbaar slapen kan bij het surfy Postcard Inn Beach Resort, met een prima stukje strand en een zwembad voor de deur (en de op de Keys wereldberoemde Tiki Bar op struikelafstand, just sayin').

op 200 km. – Pigeon Key
Een kleine 40 minuten ten zuiden van Islamorada vind je Marathon Key. Op een schildpaddenziekenhuis na is er hier niet gek veel aan de rammel. Ware het niet dat je vanaf Marathon de boot, fiets of benenwagen over de Old Seven Mile Bridge (ca. 3,5 km, in het zonnetje – houd er rekening mee) naar Pigeon Key kunt nemen. Het eilandje dat in de vroege 1900’s zo ongeveer permanent bewoond werd door arbeiders die hier destijds massaal aan de Florida East Coast Railway werkten. Die railway (de brug waar je net overheen liep of langs voer) is niet meer in gebruik, maar dat maakt voor het historisch besef even niet uit. Anno 2017 is zo ongeveer heel Pigeon Key museum en zeer fotogenieke stek. Met uitzicht op de ‘onafgewerkte’ Old Seven Mile Bridge aan je ene hand en de Overseas Highway aan je andere.

Old Seven Mile Bridge - by Laurence Norah

Old Seven Mile Bridge - by Laurence Norah

op 211 km. – Bahia Honda State Park
Waar je trouwens ook een prima uitzicht op die Old Seven Mile Bridge hebt, is vanuit Bahia Honda State Park. Een kwartiertje ten zuiden van Pigeon en Marathon Key. Bahia Honda zetten we op de lijst om wel twee redenen: om de (naar onze bescheiden mening) mooiste strandjes van de Keys en om het fenomenale uitzicht op de Old Seven Mile Bridge. Entree tot de parkgronden kost je USD 8 per auto en de strandjes die je hoe dan ook wilt aftikken zijn Calusa en Sandspur Beach.

Bahia Honda Key - Calusa Beach

Bahia Honda Key - Calusa Beach

op 270 km. – Key West
Na de nodige Key Lime Pie’s, nog meer verse vis, een stukje ‘Key History’ en de fijnste strandjes is het tijd voor de moeder der Keys: Key West. Het meest zuidelijke stukje U S of A. Zó zuidelijk, dat je je hier eerder in de Caribbean waant dat in Amerika. Pastelkleurige huisjes, barretjes met reggae en salsa en de kraakheldere Caribische Zee overal binnen handbereik. Toeristisch? Si Si, maar zoals wel vaker is dat voor een paar dagen dikke prima. Strandhangen doe je bij South Beach (klein, maar met een prima strandtent met ligbedden en palmbomen) of bij Fort Zachary Taylor Beach (met meer strand en minder faciliteiten). Zorg dat je voor zonsondergang je plek hebt gevonden bij de Sunset Pier van het Ocean Key Resort (gaan we weer: toeristisch, maar o-zo relaxt), waar je zonder twijfel de meest fenomenale zonsondergang van de Keys gaat meemaken. Met cocktails en livemuziek om een en ander compleet te maken. Diner tips hebben we ook voor je: Nine One Five aan Duval Street. Restaurant, wijnbar en pizzeria in één, verpakt in een 19e eeuws Victoriaans herenhuis. I rest my case. Ook leuk: lunchen of dineren bij Latitudes op Sunset Key. Wel effe reserveren. De ferry pak je bij het Margaritaville Key West Resort. Last but not least: je slaapadres. Key West ligt bezaaid met Victoriaanse herenhuizen (a la Nine One Five) omgetovert tot cute & (soms) kitschy boutique hotels. Onze favorieten: Westwinds Inn (met knappe binnentuin en zwembad) en Simonton Court Historic Inn & Cottages. Laatstgenoemde bestaat uit een Inn en meerdere Cottages verspreid in een tropische binnentuin met vier rustige zwembaden én ligt om het hoekje bij Duval Street. Een betere plek om uit te hijgen van je mini-roadtrip is er niet. Erewoord.

Om een en ander even praktisch af te sluiten, je autohuur. Wij boekten onze (economy) bolide bij EasyTerra. Deze club vergelijkt de prijzen van alle gerenommeerde autoverhuurders voor je, zodat je zelf makkelijk en snel de voordeligste optie uitkiest. Wel zo handig. Wat nog meer handig is, is om te weten dat je 1. geen internationaal rijbewijs hoeft aan te vragen voor de roadtripje in the Sates, 2. je wél even moet zorgen dat je een creditcard hebt die op naam staat van de hoofdboeker en 3. je niet per se hoeft te vallen voor de gelikte verkooppraatjes bij het ophalen van je auto. Zorg gewoon dat je van te voren goed de huurvoorwaarden doorleest (ook de kleine lettertjes) en je weet wat je geboekt hebt. Dan hoef je je ter plekke alleen nog maar bezig te houden met die fijne roadtrip die voor je voeten ligt. easyterra.nl