Eat, Stay, Play | 10 x de hakken in het zand op Isla Holbox

Mandarina+Holbox.jpg

Ze bestaan nog. Eilandjes zoals we ze het liefst zien. Waar de stranden wit zijn en de zee vijftig tinten groen. Waar de hotelletjes petit zijn, je doucht met zeezicht (als het even kan uit een reuzenschelp) en je prinsheerlijk eet op plastic stoeltjes, buiten op straat. We zijn op het - naar onze bescheiden mening - heerlijkste eilandje van het westelijk halfrond: Isla Holbox.

Holbox, zo'n 70 km ten noordwesten van Cancun, is het type eiland waarvan we gokken dat je er nú naartoe moet. Volgens kenners wordt Holbox het nieuwe Tulum (lees: soort van toeristisch en duur) en daar zouden ze maar zo eens gelijk in kunnen hebben: magazines doen er hun shoots, bloggers en backpackers zijn 'op' het eiland en nieuwe, hippy-chique hotelletjes zijn in de maak. De vibe? Die is gelukkig al jaren onveranderd. Zo eentje van relaxte Mexicanen, luie straathonden, siësta's in hangmatten en van heel veel mañana mañana. En dan vraag je je natuurlijk af waar dan te eten, borrelen en slapen op dit eiland? Nou, that's where we come in, zeg maar. We schotelen ze je weer hapklaar voor: tien niet te missen hotspots op Isla Holbox.

E A T

Bounty eiland of niet, we beginnen de dag met koffie. En laat ze daar bij Tierra Mia nou verstand hebben. Goede koffie's en verse juices is waarvoor je naar dit kleine koffiehutje wilt. Voor de lunch ga je naar het goedjenieuw en überhip Básico (alles behalve basic overigens). Verwacht een ruimtelijk restaurant met open facade, een lunch- en dinerkaart die dik in orde is een kaart van fusion, Mexicaans en Internationaal lekkers. Of het iets authentieker mag? Si claro! Dan is de plaatselijke eiland-favoriet La Isla del Colibri waar je zijn wilt. Het type tent waar je buiten op plastic stoeltjes voor een habbekrats de vangst van de dag eet. Eilandser dan dit krijg je ze niet. Niet zelf getest (want dicht tijdens ons bezoek) is LUUMA. Een restaurant slash bazaar van de knappe koppen achter Casa las Tortugas - dus ongetwijfeld een hit.

S T A Y

We blijven bij Casa las Tortugas. Een paar jaar geleden bejubelden we dit kleine strandhotelletje al (zie hier) en we blijven fan. Vanwege de kleurrijke kamertjes, het fenomenale stuk strand voor de deur en vanwege de leukste beach bar van Holbox. Holbox Dream dan, voor wie aan de kleintjes denkt. Voor eiland-begrippen groot (47 kamers) maar door de opzet voelt het geheel klein en gezellig aan. En prima geprijsd dus. Part of the deal zijn hier comfortabele kamers met balkon of terras, twee kleine zwembaden, een tropische palmentuin met hangmatten en een perfecte ligging: direct aan zee en op struikelafstand van het kleine centrum. Villa’s Flamingo’s slingeren we ook de hotlist op. Niet vanwege de goede ligging, maar om de enorme casita style bungalows, het zwembad met zeezicht en de hangmatten in zee. Ahum. Hangmatten in zee!

P L A Y
Zoals alles gaat borrelen op Holbox ook ‘des eilands’. Lekker relaxed en pretentieloos. Elke dag (behalve maandag) zet je tussen 17:00 – 19:00 je hakken in het zand bij de Mandarina Beach Club. En wel vanwege de 2 for 1 cocktails, de zonsondergang vanuit de lounge op het strand of de rooftop en de grootste selectie Mezcal op het eiland. Ga voor live-muziek en Mexicaanse meezingers naar Et Voila Holbox in de hoofdstraat (bij de groene food truck naast El Chapulim). En tot slot, de by far meest relaxte in het rijtje: The Hot Corner. Categorietje plaggenhut met goede, betaalbare alcohol, reggae-deuntjes uit de speakers en een mix van backpackers en locals. Succes gegarandeerd.

Zin in meer Mexico? Kijk dan eens hier en hier.