Prezen we kort geleden nog de rooftop scene van New York de hemel in, werden we plots vorige week herinnerd aan het feit dat we er in Amsterdam ook best wat van kunnen. Weliswaar een tikkie bescheidener maar toch, een dakterras is een dakterras en zon is zon. Daarom: de 7 beste dakterrassen van Amsterdam.

1. SkyLounge Amsterdam

Die plek waar we vorige week even haarfijn werden herinnerd aan de best wel toffe dakterrassen van Amsterdam was hier. Bij de SkyLounge Amsterdam. Dit riante dakterras werd namelijk feestelijk uitgeroepen tot ‘most cosmopolitan terrace of the Netherlands’. Volledig terecht, zo vinden wij. En wat wil je ook, als je terras op de 11e verdieping van het DoubleTree by Hilton huist. Verwacht een stijlvol terras, een piekfijn uitzicht over Amsterdam, prijzige cocktails en veel toeristen.
SkyLounge Amsterdam, Oosterdoksstraat 4

 

2. NEST Amsterdam

Onze onvolprezen favoriet. Ondanks de locatie (diep in Oost), het stukje doortrappen of -treinen meer dan waard. NEST vind je op het dak van het Casa hotel, om het hoekje bij Amsterdam Amstel station. Wat we er zo leuk aan vinden? Komt ‘ie: dat ongedwongen, bijna studentikoze sfeertje, de betaalbare geen-fratsen menukaart, de home-made lemonades en (tromgeroffel) de moestuinen. Jawel, kunstige moestuinen aangelegd door De Dakdokters.
NEST Amsterdam, Eerste Ringdijkstraat 4

3. Zoku Amsterdam

Die zelfde dakdokters zijn ook verantwoordelijk voor de fraaie daktuin van Zoku, een hotel voor longstayers in Oost. Vijf  verdiepingen aan work-stay-play concept met daar bovenop de sociale ruimten. En onderdeel daarvan is de uber-chille daktuin. Een soort van oase van rust so to say, hoog boven de drukke Weesperstraat. Verwacht hier een greenhouse-achtige constructie met grote, sociale tafels, hangmatten, rustige hoekjes en (daar komen de Dakdokters weer kijken) veel groen en moestuintjes.
Zoku Amsterdam, Weesperstraat 105

4. W Lounge Amsterdam

Toegegeven, we zijn niet de grootste fan van de W Lounge. De drankjes zijn er duur, het publiek te hip en de sfeer te frivool. Feit blijft dat de W Lounge een van de fraaiste hotelbars en -terrassen van Amsterdam is. En dat is dan weer mede te wijten aan dat superstrakke dakterras met zwembad (check de agenda voor pool party’s) en uitzicht op het Koninklijk Paleis.
W Amsterdam, Spuistraat 175

5. Canvas

Canvas by Raymond van Mil

Berlijns aandoende taferelen op het dak van het Volkshotel, toll! Canvas op de 7e is het type tent dat je met hetzelfde gemak in Neukolln of Prenzlauer Berg vindt, als hier. In Amsterdam-Oost. Wat ons hier zoal bekoord? Nou, het laid-back sfeertje dus, de prima prijzen, het grote panorama restaurant (binnen, voor als het buiten wat minder is) en de toffe events. Zo wordt er as we speak hard gewerkt aan het 3 jarig bestaansfeestje van Canvas, op 1 juli. En dat belooft een heftige te worden, noteren in je agenda dus.
Canvas, Wibautstraat 150

 

6. Floor 17

Als Amsterdam al een skybar heeft is dit ‘m. 17 verdiepingen hoog (85 meter en verreweg de hoogste van de lijst) op het dak van het Ramada Apollo Hotel met fenomenaal uitzicht over Amsterdam. Floor 17 is de plek waar je naar toe gaat als je wat te vieren hebt, met bubbels en cocktails. Net als Canvas houdt ook Floor 17 best van een partijtje. Toverden ze hun dakterras de afgelopen winters nog om tot curling- en schaatsbaan, kun je er in de zomer (nú dus!) terecht voor Rooftop Movie Nights. Elke vrijdag en zaterdag, tussen 10 juni en 30 september. Als het weer meezit.
Floor 17, Staalmeesterslaan 410

7. REM Eiland

Ooit een platform in de Noordzee vanwaar de eerste commerciële Nederlandse TV werd uitgezonden, nu robuust restaurant in de Houthavens. Met, jawel, dakterras. Je uitzicht is hier bijna net zo rauw als het REM Eiland zelf, met de Amsterdamse Houthavens en het IJ zo ver als het oog reikt. Nou ja, bijna dan. Niet zozeer een borrelstek als de SkyLounge of Floor 17, wel een prima lunch of diner-adres.
REM EilandHaparandadam 45