Soho House Amsterdam

Soho House Amsterdam - rooftop

Soho House Amsterdam - rooftop

De verf is er nog maar net droog maar nu al talk of the town in het Amsterdamse. We hebben 't over het Britse Soho House. Na steden als London, New York en Istanbul is het nu de beurt aan Amsterdam. 79 vintage hotelkamers, een rooftop zwembad met cocktailbar en exclusieve members-only faciliteiten verpakt in een Art Deco gebouw. Soho House Amsterdam is open.

Even voorstellen: de members-only hotelclub. Doet menig belletje rinkelen buiten onze landsgrenzen, maar in nuchter Nederland nog onbekend terrein. Tot nu toe. Want met de komst van Soho House Amsterdam huist de meest bekende (besloten) hotelclub ter wereld nu dus ook gewoon in onze hoofdstad. Eerst dat concept eens even tackelen. Soho House grondlegger Nick Jonas kwam in 1995 met het idee een huis op te richten die zou dienen als broedplaats voor creatieven en vrije geesten. Alleen gelijkgestemden konden lid worden et voila: de eerste club in London was een feit. Twee decennia en 22 beeldige houses (veelal met rooftop zwembad, kleine bioscoop, restaurant en gym) verder is Amsterdam het laatste wapenfeit. Of het members-only concept hier gaat werken is nog even afwachten - maar aan de club zal het niet liggen: een knapper hotel (correctie: club) hebben wij in de stad nog niet gezien.

Soho House Amsterdam huist in het monumentale Bungehuis aan de Spuistraat. Ooit handelskantoor, later universiteit en nu omgetovert tot hotel. Veel van de monumentale en Art Deco details zijn bewaard gebleven en gebruikt als basis voor de inrichting. Zo vind je op elke van de zes verdiepingen nog hoge granieten muren, ijzeren erkers, glas in lood ramen en de oorspronkelijke mozaïekvloeren. Op de eerste drie verdiepingen liggen de 79 kamers. Alle met die kenmerkende haute vintage uitstraling en ingericht met Nederlandse accenten (we zien geglazuurde tegeltjes in Delfts blauw en kunst van lokale komaf aan de muren). De kamers variëren van intieme Tiny’s tot Big Monumental’s – compleet met zitgedeelte en vrijstaand koperen bad.

Soho House guest room.jpg

Op de drie verdiepingen daarboven dan het echte members & hotel guests-only gedeelte, met de Screening Room met elke avond films, de House Gym, House Kitchen met lounge en het fenomenale dakterras. Compleet met zwembad, cocktailbar, lounge en BBQ station. Pikant detail: het gebruik van mobiele telefoons is niet toegestaan op de verdiepingen met clubfaciliteiten. En dat brengt dan weer een verrassend relaxte vibe met zich mee. Begin September worden de Cowshed Spa en Italiaans restaurant Cecconi’s op de begane grond geopend – en daarmee is Soho House Amsterdam dan echt af.

Ondanks dat de toegang tot Soho House zich beperkt tot members en hotelgasten zijn de Cowshed Spa en Cecconi's wel gewoon voor iedereen toegankelijk. Blijven slapen kan vanaf EUR 160 per nacht. Hartstikke schappelijk als je het ons vraagt.
Foto's via Soho House Amsterdam