How to.... Toronto

img_5704-e1421319381636.jpg

Toronto, of ‘Trah-no’ op z’n Canadengels, is het type stad waar ik mezelf wel zie wonen. Nu zeg ik dat wel vaker, maar dit keer meen ik het. Ik ben hooked. Toronto is een pocket size formaat van New York, maar dan overzichtelijker en minder gehaast. Tegelijkertijd heeft het wel het kosmopolitische van downtown-elke-stad en het rauwe randje van de dito buitenwijken. Tel daar de bijna Hollandse nuchterheid van de Torontonians bij op en je ideale stad is daar.

Na een vertraging van bijna 23 uur is mijn eerste kennismaking met Toronto het uitzicht vanuit onze cityview kamer op de 16 verdieping. Het is een zonnige vrijdagmiddag in mei en mijn cityview bestaat uit zonovergoten woontorens, al dan niet in aanbouw, hijskranen, hotels en weerspiegelende kantoorgebouwen. We zitten downtown in Yonge Street. Volgens google met een lengte van bijna 1900 km ’s werelds langste straat. Wij beperken ons tot de laatste paar kilometers. Yonge doet me op de een of andere manier wat aan San Francisco denken; een lekker liberaal sfeertje, eettentjes voor iedere smaak en veel, vaak Aziatische winkeltjes met prullaria waarvan je je afvraagt hoe ze hun bestaansrecht verwerven. Ik hou d’r van. Een stukje zuidelijker, ter hoogte van Dundas Square gaat het er westerser aan toe. In aanloop naar het zakencentrum rol je ter hoogte van Dundas Square regelrecht het Eaton Center in. Compleet met Zara, Abercrombie en Apple, wat hier zo’n beetje de standaard van elke mall is. Iets minder en masse is het Bloor Yorkville district. Een soort van grote en gezellige variant op onze eigen Amsterdamse PC Hooft. Shoppen doe je hier bij Hugo of Louis en tafelen ergens aan Old York Lane. Buiten uiteraard, op het terras. Sunny’s op (ook als de zon niet schijnt) en even ongegeneerd zien en gezien worden. Is dit niet je ding of wil je gewoonweg geen 10 dollar voor een cappuccino neertellen, dan is de hulp van Starbucks altijd nabij. Ook in Yorkville.

Eilandhoppen
Waar zo’n beetje iedere grote stad haar eigen city escape heeft, vaak in de vorm van een park, kan Toronto natuurlijk niet achterblijven. Het is zaterdagmiddag, geen wolkje aan de lucht en het kwik rond de 30 graden dus we besluiten onze tweede dag door te brengen op de Toronto Islands. Goed idee, moet ook half Toronto hebben gedacht. De hele stad lijkt te zijn uitgerukt om deze zonnige dag op het eiland te vieren. Kinderwagens, bijbehorende baby’s, fietsen, huisdieren en picknickmanden, alles wordt van stal gehaald en mag mee op de ferry. De rij bij de ferry dock loste snel op en binnen no-time dobberden we van het vasteland naar the Islands. Hoe verder we van Toronto afvaren, hoe beter de skyline tot z’n recht komt. Een klein kwartiertje later schuifelen we schouder aan schouder de ferry af. De kinderwagens rollen richting het pretparkje, de picknickmanden gaan het gras op en de fietsers doen een van de vele trails. Van de volgepakte ferry’s die de hele dag op en neer pendelen merk je hier niets. Op naar de strandjes aan de noordkant. Oogjes dicht, oordopjes in en soak up the sun!

Hipster hotspot
Het laatste dagje Toronto is aangebroken en we besluiten nog even Kensington Market te bezoeken. Deze van oudsher Joodse wijk is uitgegroeid tot een interessante wirwar aan straatjes, boordevol tweedehands en vintage winkels en eettentjes. Kensington is multiculti in het kwadraat; Rastafari ‘s, Latino’s, Italianen, Aziaten… noem een windrichting en je vindt je ze hier, inclusief bijbehorende keukens! Tussen de Victoriaanse huisjes vind je hier vintage winkeltjes, hippe eettentjes en her en der een yard sale. Heel hip(ster) allemaal!FavouritesThompson Toronto: een beetje aan de prijs, maar daarvoor slaap je wel in een Thompson hotel, dobber je in een infinity zwembad en lounge je met spectaculair uitzicht over Toronto. Amen.Terroni: met 3 locaties downtown ben je nooit ver verwijderd van een heerlijke antipasti of een dampende pasta di mama. Prima geprijsd en mooie locaties. Onze favoriet zit aan Adelaide Street.FIKA: aan Kensington Avenue. Een relaxte plek voor je ontbijt of lunch. Minimalistisch Scandinavisch design, grote veranda voor en kneuterig terrasje achterWoody’s: in Church & Wellesley, dé gaybar van Toronto in dé gaywijk van Toronto. Ook friendly voor straights. 

Yorkville

Yorkville

Gooderham Building

Gooderham Building

Kensington Market

Kensington Market