Miami's design district: een ochtend in Wynwood

Wynwood Miami.jpg

Op nog geen 20 minuten Uberen van Miami's South Beach vind je een buurtje dat je eerder zou verwachten in steden als New York of L.A dan in Florida. We hebben het over Wynwood. Inmiddels niet meer zo onder de radar als we zouden willen denken, maar toch: een prima afwisseling op het strandleven. We hangen een ochtend tussen kunstgalerijen, biologische ontbijttentjes en de met graffiti versierde muren van Miami's Wynwood.

Wynwood-Walls-e1525716367134.jpg

Kleding boutiques van opkomende designers, gratis galerijen, hippe koffiebranderijen, bierbrouwerijen, barretjes die tot in de kleine uurtjes uitpuilen en gebouwen van top tot teen gehuld in kleurrijke (graffiti)kunst van de beste artiesten ter wereld. What's not to love about Wynwood! Nou niks dus. Daarom: alles wat je wilt weten over Miami's coolste wijk.

Laat je voor je Wynwood-avontuur afzetten bij café MIAM (of mjam, snappie?). Een healthy ontbijtstek in The Wynwood Building (de creatieve hub van de wijk en direct je eerste kennismaking met Wynwood's kunstige karakter). Het terras is hier perfecte plek om in het ochtendgloren je verse cappuccino en biologisch ontbijtje weg te tikken. Die zwart-witte facade van het gebouw doet het trouwens erg goed op de foto. Just so you know.

cafe-MIAM-e1525716540863.jpg

Dan, de reden waarvoor je de baai over bent gestoken: de iconische Wynwood muurschilderingen. In 2009 geboren als idee van de inmiddels overleden projectontwikkelaar en kunstliefhebber Tony Goldman, die in de verlaten opslagloodsen van Wynwood een bijzonder nieuw project zag. De grauwe betonnen muren zouden het perfecte canvas zijn voor een van zijn meest favoriete en ondergewaardeerde kunstvormen: graffiti. Inmiddels hebben kunstenaars uit de hele wereld hun plek geclaimed op de muren van Wynwood. Kunst van Nederlandse komaf (Haas & Hahn) vind je op de hoek van Northwest 3rd Avenue en Northwest 26th street, in het pand waar ook Zak the Baker zit.

Wynwood-e1525716322568.jpg

De meeste murals vind je tussen Northwest 2nd & 3rd Avenue, in de blokken tussen 25th en 27th street. Al wordt die vlek van graffiti op de kaart van Wynwood met de week groter. Voor wie graag wil weten waar hij naar kijkt: Wynwood Art Walk organiseert elke dag wandeltours door de buurt. Ga je net zoals wij op eigen houtje, zorg dan in ieder geval dat je een goed stuk van Northwest 2nd Avenue meepakt. Daar vind je tussen Northwest 25th en 26th de Wynwood Walls. Een klein openluchtmuseum met (graffiti)werk van kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld. De meeste muurschilderingen worden hier rond Art Basel in December weer vernieuwd.

Charcoal-Garden-Bar-Wynwood-e1525717762659.jpg

Naast de Wynwood Walls is er nog een reden om de tijd te nemen aan 2nd Ave. Veel van die eerder genoemde opkomende designer shops en hippe koffietenten huizen namelijk hier. Je cafeïne-fix haal je bij Panther Coffee Wynwood (relaxte koffiebar met kunst binnen en goed terras buiten) en hippe, fair-trade kleding (en of dat samen kan) shop je bij Nomad Tribe. Sla ook de veel te dure, maar o-zo lekkere cosmetica boetiekjes van Le Labo en Aesop, eveneens aan Northwest 2nd Ave niet over. Mocht je nou je smaak te pakken hebben en 's avonds nog even terugkomen naar Wynwood, zorg dan dat je aanschuift bij Charcoal Garden & Bar (boven).

Tot slot nog even terug naar waar we hiervoor zijn: kunst en design. Want een bezoek aan Wynwood zonder (minstens een) kunstgalerij binnen te zijn gewipt is als Parijs zien zonder de Eiffeltoren. Onze aanrader brengt je terug naar waar je vanmorgen bent begonnen, want pal naast The Wynwood Building vind je de Oliver Cole Gallery met bijna 500 m2 aan moderne kunst van meer dan 50 (opkomende) kunstenaars. Oliver Cole is dagelijks open van 12:00-18:00 uur.