A day in L.A.

Los Angeles is zo’n stad die maar niet lijkt te klikken met reizigers. Toeristen gebruiken de stad voor één, hooguit twee nachtjes om zich vervolgens snel in het avontuur van The Golden State Californië te storten. Waar zo ongeveer iedere grote stad in de Verenigde Staten zich inmiddels op de kaart heeft weten te zetten als perfecte citytrip lijkt dit LA maar niet te lukken. Onterecht, want the City of Angels is meer dan smog en supersterren. Ik neem je een dagje mee naar de bekende én minder bekende hotspots van deze tweede stad van Amerika.

De Hollywood letters, palmbomen, attractieparken en hordes toeristen die in Beverly Hills bijna euforisch foto’s maken van de kliko’s van the rich and famous. Je hoeft niet in LA te zijn geweest om de cliche’s te kennen. Maar zoals iedere stad van uitersten is ook LA eigenlijk best interessant als je je even niet alleen laat leiden door de highlights. Juist.. niet alleen. Want stiekem vinden we die Hollywood letters allemaal best leuk.

8 AM – Santa Monica

Terwijl werkend LA zich een weg baant naar another day at the office ren jij je jetlag of kater eruit met een morning run. Met bijna 300 dagen zon per jaar zul je begrijpen dat de Nederlandse excuses om niet te gaan rennen hier niet opgaan. Hardloop-hotspot is Palisades Park in Santa Monica. Een groene oase met aan je ene zijde de beroemde Pacific Highway en aan je andere zijde de eindeloze Pacific Ocean. Calorietjes verbranden met zeezicht zullen we maar zeggen. En ondertussen waan jij je local tussen de joggende mamma’s met kinderwagens en de hardlopende pretty boys. Zorg dat je op de terugweg een pitstop maakt bij de Earthbar aan Santa Monica Boulevard voor een verse Organic Juice. Een betere start van je dag is er niet.

10 AM – Los Feliz

Je ontbijtje pak je in Los Feliz, een hippe wijk in centraal LA, even ten zuiden van Griffith Park. Mijn favoriet is hier the Alcove Café. Het type bistro waar kunt ontbijten tot laat in de middag en waar in de vitrines elke dag verse cheese cakes en muffins prijken. Al Fresco aan de panini’s of verse salades in het ochtendzonnetje terwijl hipsters, kantoorklerks en celebs zich aan je voorbij trekken. Ja, je leest het goed. Je hoeft niet naar 90210 om een glimp van de sterren op te vangen. Los Feliz is namelijk erg in trek bij de jongere garde bekende koppies. Met een beetje geluk verorber jij je ontbijtje met uitzicht op Robert Pattinson of Miley Cyrus. The Alcove is niet het enige goede dat Los Feliz rijk is. Ga na het ontbijt naar Hillhurst Avenue of ga een blokje om naar North Vermont Avenue. Deze levensaders van Los Feliz zijn een goede kennismaking met de kunstzinnige kant van de wijk. Arty galerijtjes wisselen elkaar af met funky boetieks. Verwacht hier geen zachte prijsjes, maar wel hippe outfits. Voor de liefhebbers van aardige optrekjes: sla vooral Los Feliz Boulevard niet over.

1 PM – Manhattan Beach
Tan time! Voor wie de stranden van Santa Monica en Venice Beach te druk zijn is er Manhattan Beach. Minstens zo leuk, net zo breed en over het algemeen rustiger dan eerdergenoemde. Vooral in de weekenden is het hier een bonte mix van zonneaanbidders, gezinnen met kinderen en surfdudes. Loop de pier op voor een mooi uitzicht op de kustlijn van LA. Tip: huur een fiets en cruise een stuk langs de stranden. Zoek voor de lunch een leuk eettentje uit aan Manhattan Beach Boulevard.

5 PM – Griffith Observatory
De beste zonsondergangen van LA vind je of aan het strand of bij het Griffith Observatory. Mijn favoriet is de laatste. Een sterrenwacht in Griffith Park, verscholen in the Hollywood Hills. Camera’s mee, want vanaf het observatorium heb je een subliem uitzicht op downtown LA en de fameuze Hollywood letters. Mocht je na je middagje strand nog energie hebben, parkeer dan je auto bij the Greek Theater en loop vanaf daar zo’n anderhalve kilometer bergopwaarts naar het observatorium. Let wel, deze plek is geen onbekende dus verwacht niet dat je de enige bent. Gelukkig is het observatorium en het park eromheen groot genoeg om er je eigen plekje te kunnen claimen. Terwijl de lucht achter de wolkenkrabbers langzaamaan roze kleurt en de lichtjes van downtown LA beginnen te flikkeren, is het startschot voor je avondje LA gegeven.

8 PM – Silverlake
Van oudsher nou niet bepaald een wijk die bekend staat om haar goede restaurants. Maar tijden veranderen en zo ook voor het heuvelachtige Silverlake. De laatste paar jaar zijn hier veel leuke, Europees aandoende restaurants geopend. Vaak met terras of binnentuin. Zo ook Cliff’s Edge aan Sunset Boulevard. Een goede internationale kaart en een indrukwekkende selectie aan Californische wijnen. Zoek een tafeltje uit in de binnentuin, die er vooral ‘s avonds sprookjesachtig uitziet met de grote vijgenboom en lampionnen.

10 PM – West Hollywood

San Francisco heeft Castro, Madrid Cueca en New York Hell’s Kitchen. LA’s antwoord op de meest bekende gaywijken ter wereld is West Hollywood. Of WeHo zoals de locals het noemen. Geheel in lijn met imago van LA gaat het er hier sexy aan toe. Uitgaan staat hier synoniem voor dress-to-impress, waarbij de plebs eruitzien als celebs en vice versa. De populairste restaurants en bars vind je hier aan Santa Monica Boulevard en North Robertson Boulevard, met als roze kers op de taart The Abbey Food & Bar. De ruime patio is overdag de plek voor een goede lunch of diner. Het kenmerkende laidback sfeertje dat hier overdag heerst staat in contrast met de partysfeer in de avonden. Bij The Abbey is iedere avond een zaterdagavond. Compleet met een scala aan huis DJ’s, gogo dansers en sexy barpersoneel. Doe je het liever wat rustiger aan? Dan vind je aan Santa Monica Boulevard diverse kleinschaligere bars waar altijd wel ergens happy hour is.

Santa Monica  Greystone Park LA sunset Alcove Cafe The Abbey

Griffith  Observatory

Write a response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Close