5 x New York

Als er één stad is die geen introductie behoeft is het New York. De hele wereld kent het, schrijft er over, is er geweest of wil er naartoe. Als je net als ons tot de lucky bastards behoort die er vaker komen, of als je  gewoon niet en masse de geijkte highlights af wilt struinen, dan is hier mijn persoonlijke hotlist. 5 x New York, maar dan anders.

Brooklyn Roasting Company
Fair-trade koffies uit Azië, Afrika of Zuid-Amerika, espresso’s en koffiecreaties die met de seizoenen mee veranderen en hele fijne snacks & sandwiches van de New Yorkse ‘Margot Patisserie’. Dat is de Brooklyn Roasting Company in een notendop. De locatie zelf – hartje DUMBO – is minstens zo fijn. De Brooklyn Roasting Company zit in een groot pakhuis-achtig pand wat het geheel een industriële uitstraling geeft. Hoge ramen, betonnen vloeren, grote houten tafels om te socializen en een retro design. Tel hier een down-to-earth sfeertje en gratis Wifi bij op en je weet het zeker: er is geen betere plek om je cafeïne fix te halen dan hier. 25 Jay Street, Brooklyn.

South Street Seaport
Qua locatie niet heel enerverend, tussen de wolkenkrabbers en kantoorklerks van het Financial District, maar wel een erg leuke plek voor wie eens ergens anders wil shoppen dan in Soho of aan de fifth. South Street Seaport dus. Ooit het handelscentrum van toenmalig Nieuw Amsterdam, nu een lifestyle bestemming an sich. Een verzameling van hippe (pop-up) winkels, restaurants en bars en het hele jaar door leuke events. Van Biergarten in de zomer tot schaatsbaan in de winter. Vanaf Pier 17 heb je daarnaast ook nog eens een fantastisch uitzicht op Brooklyn en de Hudson. 89 South Street, Manhattan.

The Highline by night
Men neme een afgedankte spoorweglijn, laat een stel knappe koppen (onder wie de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf!) broeden op een bestemmingsplan en de geboorte van the Highline is daar. In 2009 werd deze oude spoorweglijn van de New York Central Railroad omgetoverd tot Urban Park. Het park loopt op negen meter boven de stadsgronden van West Manhattan, wat het meteen een stuk interessanter en speelser maakt dan ieder ander park in New York. Deze anderhalve kilometer aan grasveldjes, lounge banken, uitkijkpunten en knusse plekjes kan overdag wat aan de drukke kant zijn. Daarom kom ik er het liefst ’s avonds. De verlichte oude pakhuizen en peperdure lofts van het Meatpacking District, de rust én mijn favoriete lookout ter hoogte van 26nd Street. En dat allemaal gratis. Zeven dagen per week. Je kunt inhaken op deze groene spoorbaan op verschillende plekken tussen Gansevoort Street in het zuiden en West 34th in het noorden. Check voor praktische info en events thehighline.org.

Greenwich Village
Op gebied van ‘hipheid’ al lang en breed voorbijgestreefd door wijken als Hells Kitchen en the Meatpacking District, maar minstens zo leuk! Van oudsher dé gaywijk van New York, tegenwoordig gewoon een leuke mix van restaurants, (jazz)bars en straatbeelden die je móet kennen van tv. De wijk heeft zijn gayish imago trouwens toch nog best goed weten te behouden, waar anders vind je een Big Gay Ice Cream Shop? Mijn favoriete stukje Greenwich begint op de hoek van 7th Avenue en gaat vanaf daar Christopher Street in. Mocht je deze kant op gaan, ga dan voor je namiddagborrel naar Duplex op de hoek van 7th en Christopher Street en voor het diner naar Pinto. Een kleine maar overheerlijke Thai (118 Christopher Street). Uitbuiken doe je met uitzicht op Jersey City op Pier 45.

Roosevelt Island
Alleen al om de tramrit er naartoe, al duurt het maar vijf minuten. Vijf minuten over de East River, vijf minuten Manhattan vanuit de lucht, vijf minuten ongegeneerd naar binnen gluren bij de royale appartementen van de Upper East Side. Dat werk. Fijne bijkomstigheid is dat Roosevelt Island zelf ook een prima plek is om een paar uurtjes door te brengen. Picknicken in Southpoint Park, selfies schieten onder de Queensboro Bridge of gewoon lekker genieten van het best wel spectaculaire uitzicht op Manhattan. Tramway op de kruising van East 60th Street en 2nd Avenue.
Greenwich Village

New York

Brooklyn Roasting Company (2)

The Highline

Upper East Side

Roosevelt Island

Roosevelt Island Tramway

Write a response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Close