7 x de boer op | De fijnste finca hotels van Ibiza

Sinds een poosje weet ons boerenverstand dat je op bepaalde eilandjes lekker ruraal moet gaan. Ibiza is er zo een. Weg van de meute, zo de provincie in. Want precies daar vind je een glooiend binnenland bezaaid met finca’s (of agriturismo’s, boederijen, farmhouses – geef ‘t een naam). Fraaie, correctie, fenomenale Spaanse landhuizen of boerderijen omgetovert tot chic slaapadres. Van alle gemakken voorzien, uiteraard. Niet altijd de goedkoopste manier van gestrekt gaan, wel de meest rustgevende. Goed, we presenteren: de zeven mooiste finca’s en farmhouses van Ibiza.

1. Pure House Ibiza

Bohemian-chique toestanden daar bij Pure House. Deze 19e eeuwse finca is het geesteskind van een Frans stel, wier leven draait om kunst, design en reizen. En dat hebben ze allemaal moeiteloos weten te verpakken in misschien wel de meest sexy finca van het eiland. Op een slordige twaalf (!) hectare vind je bij Pure House slechts vier kamers, een zwembad (zie ook de hoofdfoto van deze post), exotische tuinen vol mango-, abrikoos- en olijfbomen, fraaie terrassen en heel veel sereniteit (want: adults-only). En dat alles op slechts 3km afstand van Ibiza stad. Niks dan voordelen.
Vanaf EUR 190 per nacht, Pure House Ibiza

2. Xereca

Xereca

Vorig jaar geopend na een anderhalf jaar durende make-over van zuivelboerderij naar hotel. Bijzonder aan Xereca is dat alles nog lijkt op de boerderij die het ooit was. De boel is er heerlijk de boel gelaten. Kalkstenen muren hier, karakteristieke watermolen daar en eromheen eindeloze stukken grond boordevol fruitbomen. Net zo bijzonder zijn de elf minimalistische kamers voorzien van alle gemakken (kingsize bed, Nespresso machine, enorme badkamer met regendouche, bluetooth audiosysteem en turndown service met macarons). Net als Pure House ligt ook Xereca praktisch om het hoekje van Ibiza stad.
Vanaf EUR 189 per nacht, Xereca Ibiza

 

3. La Granja


Wat krijg je als je het brein achter Design Hotels of the World een projectje laat doen? Nou, een organisch members-only retreat in Ibiza bijvoorbeeld. La Granja is geesteskind van werelds coolste hotellabel (Design Hotels dus) én het jongere zusje van San Giorgio Hotel en Scorpios Beach Club op Mykonos. La Granja is een hotel-slash-18e eeuws farmhouse, opgezet als een members-only retreat. Het idee was om een community op te zetten van gelijkgestemden. Een plek die terug gaat naar de basis – voor creatieve, openminded geesten. Met een stijlvolle, volledig organische boerderij als broedplaats. Klinkt zweverig, is het niet. Van het members-only principe is het hotel trouwens na één seizoen al afgestapt. Maar het bohemian sfeertje en holistische principe blijven zoals het is. Verwacht hier verder negen stijlvolle kamers, een zwembad met uitzicht, sunset feestjes en goed boerende millennials die op Ibiza heel even weer proeven aan het ‘simpele’ leven.
Vanaf EUR 350 per nacht, La Granja

 

4. Cas Gasi

Cas Gasi

De gemoedelijke van het stel. Geen hippe events en dj’s als bij La Granja of La Torre (op 6). Cas Gasi is als uit logeren gaan bij je gezellige oom en tante. Als die toevallig een finca op Ibiza met twee zwembaden, magnifiek uitzicht en een rastahond (ja echt) hebben. Goed, you get the point. Logeren bij Cas Gasi is als terechtkomen in een warm bad. Gemoedelijk en gastvrij. Rustig en pretentieloos. De zeventien kamers idem ditto. Verdeeld over een terrein vol hoogteverschil (wat het dan weer lekker speels maakt) met Spaanse en Marokkaanse accenten. Een plaatje. Wel met een prijskaartje – wat ons dan weer bij de downside van Cas Gasi brengt. Slapen kost je namelijk minimaal EUR 395 per nacht. Maar daarvoor heb je dan wel twee zwembaden, authentieke kamers en een olijke rastahond.
Vanaf EUR 395 per nacht, Cas Gasi

 

5. Ca Na Xica

Begonnen als buitenverblijf van een Spaans gezin, in 2009 omgetovert tot hotel. Op een bescheiden stuk grond van acht hectare vind je de finca met 6 landelijke kamers en even verderop veertien strakke, minimalistische kubuswoningen die bijna lijken te zweven boven de rode aarde. Waar de kamers in de finca wat kleiner en donkerder (of zullen we er ‘authentieker’ van maken) zijn, gaat het er in de kubussen juist licht, ruimtelijk en strak aan toe. Op het terrein vind je verder een zwembad waar je ‘U’ tegen zegt, een kleine spa en een restaurant met elke zaterdag live akoestische deuntjes. Ook leuk: Ca Na Xica ligt om het hoekje bij farm-to-table restaurant Aubergine én bij (tromgeroffel) Santa Gertrudis!
Vanaf EUR 250 per nacht, Ca Na Xica

6. La Torre

La Torre

Het bewijs dat aan landelijk overnachten niet altijd een zwaar prijskaartje hangt is  La Torre. Categorietje landelijk-hip aan de grillige westkust van Ibiza. De zonsondergangskant van het eiland. La Torre heeft zeventien eenvoudige maar prima kamers, stijlvol ingericht met veel sloophout en whitewash. Heel Ibiza allemaal. Maar waar het bij La Torre eigenlijk allemaal om draait is de ruime lounge en het restaurant met fenomenaal zeezicht. Dé plek waar hotelgasten, locals en niet-hotelgasten ‘s avonds mengen voor sundowners en romantische etentjes.
Vanaf EUR 59 per nacht, La Torre

7. Sa Talaia

Sa Talaia

Hekkensluiter Sa Talaia bewijst, net als La Torre, dat sfeervol slapen niet poenig hoeft te zijn. Vanaf EUR 99 is het hier, in de uitlopers van San Antonio, goed boeren. Verstopt tussen de dennenbossen vind je hier een zwembad en jacuzzi omringd met Bali bedden, een Mediterraans restaurant en twaalf ietwat protserige kamers. Als gast van Sa Talaia heb je bovendien gratis toegang en gebruik van de faciliteiten van Ushuaïa Beach Hotel (van mei t/m oktober). Je weet wel, daar waar de meest uitbundige feestjes van het eiland gegeven worden. Handig, voor als het vogelgefluit en de dennengeur bij Sa Talaia je even de neus uit komt.
Vanaf EUR 95 per nacht, Sa Talaia

 

Close
Close