Eat, Stay, Play | 11 x Valletta, Malta

Valletta-Vintage.jpg

Een van de mooiste onder-de-radar hoofdsteden van Europa: Valletta. Een piepklein, zonovergoten 16e eeuws meesterwerkje. Petit in omvang, maar ondertussen boordevol met historisch moois. Vonden ze ook bij UNESCO, die de hele stad op de werelderfgoedlijst heeft gezet. Enne, as we speak is er nog nooit zoveel reuring in de tent geweest als nu.

En dat heeft dan weer alles te maken met het feit dat Valletta in 2018 is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Hartstikke terecht en met als fijne bijkomstigheid dat ze daarom elke maand van het jaar verschillende (culturele) events host (zie hier), er nieuwe musea staan open te gaan en ze haar indrukwekkende city gate een complete makeover heeft gegeven. Reden te meer om de beste eet-, borrel-, en slaapadressen van Valletta eens keurig voor je op een rijtje te zetten.

streets of valletta.jpg

E A T
Onze favoriete ontbijtstek is LVB aan Merchant Street, hartje Valletta. Favoriet om het terrasje buiten, het hipster interieurtje en de eieren op brioche broodjes. Schuif voor de koffie aan bij het Amsterdamse (ja heus) Lot Sixty One, even verderop. Zoek voor de lunch een plekje buiten op de trappen van Piadina Caffe, voor de beste Piadina’s in town. De prijzen zijn schappelijk, maar let op: cash only. Ga voor chocolate cravings langs bij Chocolate District: dè cacao-boetiek van Valletta met meer dan voldoende pralines, cacao-poeder, raw chocolate en alles wat er maar met cacao te maken valt. Luid je avond in met diner en cocktails bij Taproom. Een Mediterraanse brasserie/restaurant die ‘s avonds overgaat in bar. Voor het diner wel even reserveren, want gewild.

© Casa Ellul

© Casa Ellul

S T A Y
Een van de mooiste (en minst bekende) slaapadresjes van Valletta is Valletta Vintage (hoofdfoto). Vijf self service appartementen met elk hun eigen look & feel. Alle vijf historisch van buiten maar modern, met lokale kunst en zorgvuldig uitgekozen en vintage meubilair van binnen. Liever een hotel? Kijk dan eens bij 66 St. Pauls. Een karakteristiek boutique hotelletje in een 17e eeuws pand met achttien kamers, een restaurant en dakterras met plunge pool. Valletta’s paradepaardje als het op slapen aankomt is Casa Ellul. Dit familiehotelletje telt negen suites en is verpakt in een traditioneel townhouse. Verwacht veel marmer, hoge plafonds en suites gevuld met antiek, vrijstaande badkuipen en naar keuze een terras met jacuzzi. Vanaf EUR 240 per nacht, dat dan weer wel.

P L A Y
Van easy going borrels tot nachtwerk – alles wat ook maar met uitgaan te maken heeft vind je aan Strait Street. Vroeger Valletta’s rosse buurt en bekend als ‘the Gut’, nu de (nacht)levensader van de stad. Waai voor ingewikkelde cocktails aan bij Alchemy en ga voor een borrelen op straat naar de Gin & Tapas bar Yard 32. Op een kleine tien minuten lopen van Strait Street ligt de Bridge Bar. Elke vrijdag tussen mei en oktober vind je hier de beste live jazz van de stad, op een bijna sprookjesachtige locatie. Onder de sterrenhemel, op de trappen van een rustig doorsteekje en met uitzicht op de Grand Harbour.

Bridge Bar Valletta

Bridge Bar Valletta