Deze duurzame hotels openden dit jaar in Amsterdam

Dat duurzaam al lang niet meer geitenwollensokken betekent wisten we. Gelukkig. Maar dat ze (deze groene hotels) zo langzaamaan de meest toonaangevende in hun soort worden is best nieuw. En daar worden we blij van. Zo ook van deze vier Amsterdamse hotels die dit jaar hun deuren openden. Stuk voor stuk innovatief, hipper-de-pip én zo groen als wat.

Hotel Jakarta

© Hotel Jakarta

Dezelfde club die ons ss Rotterdam en Hotel New York (eveneens in Rotterdam) brachten, zetten afgelopen zomer voet aan wal in het Amsterdamse. Op het Java-eiland om precies te zijn. Daar waar vroeger de schepen naar Nederlands-Oost-Indië vertrokken staat nu een van de groenste hotels van Nederland. Volledig opgetrokken uit hout, glas en beton en met als eye catcher een enorme subtropische binnentuin – compleet met Aziatisch gebladerte (gedaan door Hortus Botanicus). De 200 kamers zijn warm ingericht, met Indonesische invloeden en een inpandig balkon met uitzicht op het IJ. Voor Indonesisch lekkers schuif je aan bij Cafe Jakarta en voor goeie cocktails bij de Malabar op de achtste verdieping.
Hotel Jakarta

 

Conscious Hotel Westerpark

© Conscious Hotel Westerpark

Als het toonaangevende TIME Magazine je tipt in hun jaarlijkse 100 Greatest Places, dan weet je dat iets goed doet. En goed doen ze: Conscious Hotel Westerpark is het eerste en enigste Nederlandse hotel dat volledig draait op windenergie. En dat op de gronden van het Westergasterrein. De 89 eco-design kamers zijn allemaal voorzien van een duurzaam ingekocht of – waar mogelijk – gerecycled interieurtje. En op de kaart van bijbehorend Bar Kantoor (van het team dat we kennen van MOER en Sticky Fingers) niets dan biologische happen en dranken.
Conscious Hotel Westerpark


QO Hotel

© QO Hotel

Gloedjenieuw QO bewijst dat luxe en duurzaamheid prima samengaan. Dit 21 verdiepingen tellend hotel ligt in het hart van het Amstelkwartier (om het hoekje bij George Marina) en heeft aardig wat technische snufjes in huis op het gebied van duurzaamheid. Zo huist er een high tech kas op het dak met daarin meer dan 5000 groenten, bloemen en kruiden, heeft ze haar eigen grijswatercircuit en is de volledige buitenkant van het hotel bedekt met een intelligente gevel. En dat werkt als volgt: elke kamer heeft aan de buitenkant haar eigen stalen paneel dat (wanneer de kamer leeg is) reageert op het klimaat buiten. Bij kou werkt het paneel isolerend en bij zon kantelen de panelen zodat er meer licht en warmte de kamer in komt. Dit, de 300 super sexy kamers en rooftop bar Persijn maken de ietwat verwegge locatie dan weer helemaal goed.
QO Hotel

 

Yotel Amsterdam Noord (2019)

Yotel by StudioNineDots

Na Schiphol Airport komt volgend jaar het tweede hotel van tech-keten Yotel naar Amsterdam. Volledig elektrisch wordt ‘ie, met (net als QO) haar eigen waterzuiveringssysteem en een deel van de constructie uit hergebruikt beton. En Yotel zou Yotel niet zijn al ze niet weer vol op tech zouden inzetten. Ook in Noord krijg je als Yotel gast weer je zelf instelbare Smartbed en een ‘Technowall’ met moodlight en TV waar je onder andere je eigen foto’s en video’s kunt streamen. Slapen in een van de 202 kamers kan vanaf eind 2019.
Yotel Amsterdam

Write a response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Close