7 x hotspots in El Poblenou (Barcelona)

Espai Joliu

Minder gepolijst dan L'Eixample, zonder de charmante straatjes van het Gothic Quarter, de strandvibe van Barceloneta of de couleur locale van Gràcia. En toch is El Poblenou dé wijk waar je nu wilt hangen in Barcelona. Al is het voor een ochtendje om na de lunch het strand op te rollen. Onze 7 favorieten in Barcelona's onbetwiste 'it' buurtje.

Ooit een weinig inspirerende industriewijk aan zee, maar sinds een poosje hard op weg om Barcelona's coolste en meest kunstige wijk te worden. De status anno nu? Een buurtje waar traditionele visrestaurants en vinoteca's worden afgewisseld met toffe concept stores, biologische restaurantjes, markten en kunstateliers. Onze favorieten, keurig op een rijtje gezet.

El Quinto
Geen-fratsen lunchadres met een de kaart vol gezonde opties. De lunch is fixed, bestaat uit drie gangen en wisselt per dag. En dat heeft dan weer te maken met het feit dat hier zoveel mogelijk verse en biologische producten gebruikt worden. Per gang heb je keuze uit drie gerechten, waaronder altijd vegan en glutenvrije opties. Een driegangenlunch kost je EUR 11,95. Gesloten in het weekend.
El Quinto

Brutus de Gaper
Officieel meer Bogatell dan Poblenou, maar voor dit stukje Hollands Glorie maken we graag een uitzondering. Brutus de Gaper is een unieke vintage antiekwinkel in een oud pakhuis aan de Carrer de Pamplona. Een tentoonstelling van vintage bijzettafeltjes, meubilair uit de 60's en Art Deco objecten. Alle zorgvuldig verzameld in Noord-Europa en verscheept naar Barcelona. Tussen het allegaartje meubilair vind je trouwens ook nog een handjevol 'gapers'. Je weet wel, die Moorse koppies die vroeger boven de apotheken hingen.
Brutus de Gaper

Can Dende
Lokale favoriet, dus dikke kans dat je even moet wachten bij deze immer populaire lunchstek, maar het wachten meer dan waard. Zeker als je intussen vast een befaamde Pink Lemonade besteld. Meer Can Dende in deze Barcelona post.
Can Dende

Espai Joliu
Het zou ons niks verbazen als deze concept store het meest ge-instagramde tentje van El Poblenou is. Een verzameling aan planten (zie ook de hoofdfoto), niche-magazines en Petit Passport guides voor, en wisselende kunst met koffietentje achter. Je snapt 'm: Espai Joliu is El Poblenou in een notendop.
Espai Joliu

Palo Alto Market
Wat krijg je als een ‘projectje’ maakt van oude fabriek in het meest creatieve deel van Barcelona? Nou, een droom van een markt dus. Zo eentje waar kunst, design en kleding van lokale komaf (als Dr. Mumojo en MAAL Barcelona) en overheerlijke foodtrucks samenkomen. Biertuin hier, kunstgalerij daar en met een beetje geluk zelfs een live-optreden van opkomend Spaans talent. En dat alles voor maar EUR 4. Jammer genoeg slechts een keer per maand. Check de kalender in de link hieronder wanneer de markt weer open for business is.
Palo Alto Market

Aguaribay
Vegetarisch restaurant in het wat knussere deel van El Poblenou – ten noorden van de Rambla del Poblenou. Verwacht smaakvolle klassiekers met een twist (van curry’s en pad thai tot pasta’s) voor schappelijke prijsjes. Wel even reserveren als je verzekerd wilt zijn van een plekje op het terras. En als we nog even zo vrij mogen zijn: de kofta van zwarte bonen is om over naar huis te schrijven.
Aguaribay

Els Pescadors
We blijven in de buurt, want aan het charmante pleintje Plaça de Prim ligt wat men (de Barcelonezen) beschouwen als een van de beste rijst- en visrestaurants van de stad. En met zo’n status komen er (helaas) ook wat minpuntjes, want: ietwat aan de prijs en de service kan best wat vriendelijker. Maar toch, het eten is goed en het terras op Plaça de Prim (zie hoofdfoto) heerlijk Spaans.
Els Pescadors