Tokyo on a budget: hotspots aan de Yamanote

Tokyo-Metropolitan-Gov-Building-e1465043744913.jpg

Grote kans dat wanneer je in Tokyo belandt, je in het bezit bent van een Japan Rail Pass. Leuke bijkomstigheid van deze pas is dat je hiermee in Tokyo gratis en voor nada op de Yamanote Loop reist. De lijn die zo ongeveer de leukste wijken van de stad aan elkaar rijgt. En in het kader van 'de mooiste dingen in het leven zijn gratis' houden we het lekker on-a-budget. De leukste plekken in Tokyo, (bijna) gratis en voor niks.

UenoWe zijn verliefd op Ueno. En wel om de reden dat deze chaotische wijk voorziet in de basisbehoeften der budgetreiziger: slapen en eten voor een prikkie. Slapen doe je hier in één van de capsule hotels. Ooit in het leven geroepen voor de drukbezette Japanse zakenman die hier even een paar uurtjes horizontaal kon - tegenwoordig the-next-best-thing onder backpackers en budgetters. Zo ook Oriental Capsule Hotel & Sauna. Tweehonderd capsules en een Japans badhuis, allemaal onder één dak. Elke capsule is voorzien van een comfy matras, tv, een lampje en wifi. Lekker 'thuiskomen' van je dagje Tokyo is wat anders, maar dat nemen we voor lief. Verdiep je voorafgaand wel even in de etiquette van een dergelijk slaapadresje. Ook handig, op twee keer struikelen van Ueno station vind je de Ameyokocho Market. En die is fijn! Niet vanwege de kitsche souvernirs en foute kledingkraampjes, maar om de fingerlickin' good Street Food! Een vissenkom Ramen voor nog geen twee euro. Amen!

Capsule Hotel

Capsule Hotel

ShimbashiDie eerder genoemde zakenmannetjes vind je overdag trouwens in Shimbashi, even ten zuiden van Ueno.Zakencentra zijn vaak niet erg boeiend, en Shimbashi is daar geen uitzondering op. Ware het niet dat je hier de goedkoopste Sake (Japanse rijstwijn) van heel Tokyo drinkt! Op tien minuten lopen van Shimbashi Station ligt Sake Plazawaar je voor een slordige 500 Yen (zo'n vier euro) vijf lokaal gebrouwen Sake's proeft en tussen de bedrijven door ook nog één en ander opsteekt van deze Nationale trots. Liever moderne cultuur dan Sake? Dan is het  Tokyo Advertising Museumeen aanrader. Voor de liefhebber, dat wel. Het museum ligt wederom op tien minuten lopen van Shimbashi station (maar dan de andere kant op) en biedt je een kijkje in de keuken van Japans innovatieve historie in marketing en media. Gratis en voor niks. Een korte zijsprong vanuit Shimbashi is die naar Odaiba. Een kunstmatig aangelegd eiland met een hoog hello-kitty gehalte. Van mega malls met reuzenrobots en attractieparken tot een replica van het vrijheidsbeeld. Niet in de mood voor toeters en bellen? Ga dan naar het Odaiba Seaside Parken geniet van het uitzicht op de Rainbow Bridge, de Tokyo Skytree en de skyline van Tokyo.

Odaiba Seaside Park

Odaiba Seaside Park

De Yebisu bier cult in Ebisu

De Yebisu bier cult in Ebisu

Shibuya Crossing

Shibuya Crossing

Tokyo Metropolitan Gov Building

Tokyo Metropolitan Gov Building

EbisuAls er al een wijk in Tokyo is die als 'easy-going' bestempeld kan worden is het Ebisu. En dat is best bijzonder wetende dat dit wijkje ingeklemd is tussen de drukte van Shibuya en Roppongi. Ebisu is het type wijk met rustige slingerstraatjes, kleine koffietentjes, Izakaya's en goede restaurants - al dan niet met ienie-mini terrasje er voor of binnentuintje er achter. Drie redenen waarom je minimaal een middagje in Ebisu rond moet hangen. Beginnend met de Ebisu bier-cult, compleet met microbrouwerijen, brew pubs, bars en zelfs een biergarten. Check het Yebisu Beer Museum, voor een kijkje in de keuken van dit meer dan 125 jaar oude biermerk. Entree is gratis, een rondleiding inclusief bierproeverij kost je 500 Yen (4 euro). Om de hoek van het biermuseum vind je het Tokyo Metropolitan Museum of Photography(dicht t/m augustus 2016) met regelmatig interessante expo's. Je betaalt voor wat je bekijkt - en soms zijn de exhibities zelfs gratis en voor niks. Gewoon even de kalender checken. Niet geheel on-a-budget, maar o-zo waar voor je geld is Blacows, een klein restaurant in Ebisu die te boek staat als Tokyo's beste burgerbar. En daar is geen woord aan gelogen: burgers na Blacows zullen nooit meer hetzelfde zijn.ShibuyaTer hoogte van Shibuya de Yamanote rol je de Yamanote uit voor de beroemde Shibuya Crossing en het iets minder bekende Yoyogi Park. Het Shibuya kruispunt, pal voor Shibuya station, is Tokyo's bekendste (en hoogstwaarschijnlijk drukste) voetgangerskruispunt. Het Times Square van New York zogezegd. Zodra de voetgangers op Shibuya groen licht krijgen, krioelt de crossing van alle kanten. Het beste zie je dit van boven - vanuit de Starbucks (mèh) in de Tsutaya Tower. Je cappuccino? Drie euro. Je uitzicht onbetaalbaar. Van de chaos van Shibuya loop je in nog geen twintig minuten naar de rust van Yoyogi Park. Al dan niet via Harajuku, domein van Tokyo's fashionista's. Ga in Yoyogi Park hoe dan ook even langs bij de fotogenieke Meiji Shrine. Met een beetje geluk zie je hier een traditionele Japanse bruiloft of andere plechtigheid.ShinjukuIn het kader van saving the best for last sluiten we af in Shinjuku. We zijn op budget, dus het bizarre nachtleven van deze wijk laten we even voor wat het is. Het Tokyo Metropolitan Government Buildingis waar het hier allemaal om draait. Het observatiedek op de 45e om precies te zijn. Een van de weinige plekken waar je Tokyo op grote hoogte op je in kunt laten werken. En in tegenstelling tot de Tokyo Sky Tree betaal je hier helemaal niks. Zorg dat je net voor zonsondergang in de rij gaat zodat je de stad ook by night ziet. Oh, en die rij kan overigens behoorlijk zijn. Maar dat ben je zo vergeten als je eenmaal 200 meter boven Tokyo staat.Mocht je Tokyo honger na deze post nou nog niet gestild zijn, kijk dan eens op www.tokyo.nl (zo makkelijk kan het zijn). Boordevol praktische info en tips. Ook voor als je niet op budget bent.