Arsham, Kusama & Banksy: 3 jaar Moco Museum Amsterdam

Calcified-Room-with-Arsham-at-Moco-Amsterdam-e1561554704835.jpg

Tussen de gevestigde orde op het Museumplein staat inmiddels al weer drie jaar het Moco Museum. Een kleine rebel die in het Amsterdamse bijna onlosmakelijk is verbonden aan de permanente Banksy expositie (die overigens eind september écht z'n einde nadert) en de net voorbije ode aan Warhol. Maar Moco is meer. Twee exposities waarvoor je, naar onze bescheiden mening, regelrecht het Museumplein op moet.

Drie jaartjes jong dus. Destijds in het leven geroepen om een andere (lees: fun) kijk op kunst te geven en om fris talent in de kijker te zetten. En is dat even goed gelukt. Zo sleepten ze de inmiddels ronduit bejubelde exposities van Banksy en Warhol binnen, gaven ze een podium aan het controversiële Iraanse street art duo Icy & Sot en hadden ze rondom de gaypride de ludieke actie 'Match made in Moco', waarbij matches op tinder en grindr gratis en voor niks op date mochten bij het Moco. Het moge duidelijk zijn: we zijn fan.

What's on?
Nou, de excentrieke 90-jarige Japanse kunstenares Yayoi Kusama bijvoorbeeld. Ook wel bekend als de 'Queen of Polka Dots'. En dat heeft dan weer alles te maken met de kleurrijke stippen die kenmerkend zijn in haar werken. Ook kenmerkend zijn de vaak terugkomende pompoenen (waarvan de meest iconische op het Japanse kunst-eilandje Naoshima staat, zet 'm op je wensenlijst!) die een significante rol hebben gespeeld in haar nogal traumatische jeugd. Moco heeft twee van haar werken on display.Ook hartstikke 'aan' is de exhibitie 'Connecting Time' van de Amerikaan Daniel Arsham. Een kunstenaar die in eigen land geen introductie meer behoeft (we lezen over een imposant rijtje samenwerkingen met o.a. Louis Vuitton, Adidas en Pharrell Williams) en met een beetje geluk binnenkort hier ook niet meer. Met 'Connecting Time' is Moco het eerste museum dat werk van de Amerikaan tentoonstelt in Nederland. Verwacht een mix van design, beeldhouwkunst en pop-culture. Ook bijzonder: speciaal voor de samenwerking met Moco is de interactieve installatie 'Calcified Living Room' gecreëerd. Niet googlen, gewoon komen kijken.Arsham, Kusama en Banksy zie je tot en met 30 september 2019 bij Moco.
Moco Amsterdam