2 weken Filipijnen | de perfecte reisroute

Filipijnen.jpg

De Filipijnen. Als ze anno nu nog niet ergens boven aan je to-do lijstje prijken, dan doen ze dat met een beetje geluk na het lezen van deze post wel. En anders geeft dit hier je wel een finale zetje. Het plannen van een logisch en praktisch reisschema voor de Filipijnen kan even een dingetje zijn. Want, 7000+ eilanden en met een beetje pech beperkte vakantiedagen. Welnu, we hebben 'm voor je. Tried & tested: een piekfijn 2-weeks reisschema voor de Filipijnen first timer.

Voordat we van wal steken nog even dit. In dit reisschema hebben we rekening gehouden met plekken die je als Filipijnen maagd wilt/moet zien, afwisselende activiteiten, relaxte reisdagen, non-stop inter-eiland vluchten (veel vluchten gaan via Manila of Cebu City en dat wil je niet) en een goeie mix van authentieke ervaringen met hier en daar wat luxe. We blijven immers Palms & Bricks.

D A G 1 - 2 | M A N I L A
Dikke kans dat je reis in Manila begint. En nog dikkere kans dat Manila je door deze en genen goedbedoeld wordt afgeraden. Maar zoals wel vaker het geval bij steden, moet je gewoon even weten waar te zijn. Toegegeven, het is geen Bangkok of Singapore maar toch leuk genoeg om niet links te laten liggen. Wij hingen in Makati. Een westers-aandoend stadsdeel van Manila, op een goeie 20 minuten van de luchthaven. Makati zit boordevol middenklasse en luxe hotels, hostels, prima restaurants, trendy rooftop bars, massagesalons waar je voor een habbekrats een uur in de olie gaat en enorme shopping malls. Kortom: alles wat je nodig hebt na een lange vlucht. Een handjevol tips: ga gezond lunchen bij The Wholesome Table, shoppen in de eindeloos grote Greenbelt Mall en borrelen bij Bank Bar. Een stijlvolle whiskey & cocktailbar waarvan de ingang verstopt zit in een 7/11 supermarktje.

D A G 3 - 4 | C O R O N
Tijd om de stad te laten voor wat ‘ie is en de Filipijnen te gaan ontdekken zoals je ze uit de boekjes kent. Paradijselijk x 100. Je vliegt met Philippine Airlines of Cebu Pacific vanuit Manila in 45 min. naar Busuanga op het eiland Coron (onderdeel van Palawan, dat door Travel + Leisure is uitgeroepen tot beste eiland van 2017 – just sayin’). Vanuit Coron kun je diverse tripjes maken naar stranden en door kalksteen omzoomde lagunes, maar die laat je even lekker voor wat ze zijn (lees: die krijg je de hieropvolgende dagen genoeg te zien). Voor wat meer comfort slaap je op Coron bij The Funny Lion Hotel. Reis je op budget? Dan is The Bay Area Coron een regelrechte aanrader. Weliswaar zonder zwembad, maar die vind je dan weer bij Le Soleil Resort. Dit bungalow resort heeft een een zogenaamd ‘Dive & Dine’ concept waarmee je voor PHP 1000 toegang krijgt tot het zwembad, ligbedden en parasols. En van die PHP1000 (ca. EUR 17) kun je er 750 spenderen aan lunch en koude biertjes.

D A G 5 – 7 | B U H A Y I S L A E X P E D I T I O N
We kunnen gerust zeggen dat een trip naar de Filipijnen niet compleet is zonder een meerdaagse expeditie door de eilanden van noordelijk Palawan. De plek waar Expeditie Robinson is gefilmd is namelijk het allerbest per old-skool Filipijnse vissersboot te bereizen. Slapen op verlaten bounty eilandjes, kajakken in geheime lagunes en snorkelen op de meest exotische plekken. En dat drie dagen lang. Heaven exisits en wel hier. Er is een handjevol organisaties die dit avontuur aanbiedt. Wij gingen op pad met Buhay Isla Expeditions op en kunnen dit warm aanraden. Verwacht kleine groepen, ervaren en vriendelijke expeditieleiders, goede maaltijden (vergezeld van Filipijnse rum) en prima base camps op de meest paradijselijke eilandjes. Voor meer info, afvaarten en kosten gewoon even de uitgebreide Buhay Isla blog lezen.

Buhay Isla Expedition.jpg

D A G 8 – 9 | E L N I D O
El Nido, het meest gehypte badplaatsje van Palawan, viel lichtelijk tegen. Misschien waren we gebrainwashed door de vele blogs waarin dit backpacker-paradijs bejubeld werd, maar wij waren niet hooked. De hotels en hostels zijn basic en het strand van El Nido is niets vergeleken wat je de afgelopen dagen hebt gezien. Desalniettemin is het een prima plek om even bij te komen van je Buhay Isla avontuur. Ontbijt of lunch bij het Art Cafe, huur een scooter en koers naar Nacpan Beach en drink elke dag tussen 16:00-18:00 uur happy-hour cocktails bij SAVA Beach Bar. Voor je diner is Trattoria Altrove een regelrechte aanrader. Geen zin om te wachten (want, populair), dan is er even verderop bij het Altrove Café meestal wel een plekje te vinden. De nacht luid je in bij de Pukka Bar – een niet te missen reggaebar aan het strand.

D A G 10 - 12 | C E B U
Vanuit El Nido vlieg je non-stop met Air Swift in een uur en vijftien minuten naar Cebu City. Een andere directe optie is met Cebu Pacific. Zij vliegen frequenter dan Air Swift. Je moet dan wel echter wel eerst in Puerto Princesa zien te komen. Shuttles vanuit El Nido kosten ca. EUR 8 p.p. en regel je bij je hotel. Goed, Cebu. Je zit hier maar twee nachten dus zult keuzes moeten maken. Ons advies, ga slapen bij het nieuwe 1521 Hostel en ga de dag na aankomst een volle dag canyoneering, bezoek de Chocolate Hills van Bohol of pak de ferry naar het hagelwitte zandbank eiland van Kalanggaman. Wat het ook moge worden: laat in ieder geval de walvishaai-excursies links liggen. Niet meer van deze tijd toch?

D A G 13 - 14 | B O R A C A Y
Waar Travel + Leisure recentelijk Palawan bejubelde, riepen de lezers van Conde Nast Traveler (dat andere gerenommeerde reismagazine) Boracay juist uit tot beste eiland ter wereld. Een love it or hate it-kinda eiland. Enerzijds is Boracay de meest drukke en commerciële plek van de Filipijnen, anderzijds zijn de stranden en resorts er fenomenaal. En dat vinden wij dan weer genoeg om 'm hier in de lijst te knallen. Dat je aan Boracay's uitgestrekte White Beach wilt zitten is helder, maar de exacte plek (of 'Station') behoeft uitleg. Station 1: luxe hotels en een handjevol clubs, Station 2: epicentrum van Boracay's gekte met middenklasse hotels, restaurants, beach clubs en schreeuwerige bars en Station 3: een handjevol (luxe) hotels, wat restaurants en verder vooral rust. In Station 2 is het funky hotelletje Coast Boracay prima plek om te zitten. In Station 3 The Lind. Poep-chic, lekker rustig met beeldig infinity zwembad en goeie ontbijtjes. En op loopafstand van Diniwid Beach (misschien wel Boracay's leukste strandje) en Spiderhouse

final-lind-beach-e1514559389445.jpg